Maksuhäiriömerkintä

Maksuhäiriömerkintä on luottotiedoissa näkyvä merkintä siitä, että henkilö on laiminlyönyt maksuja. Kun maksuhäiriömerkintä merkitään luottotietoihin, säilyy se siellä 2 – 5 vuotta, riippuen sen lajista.

Tämän artikkelin ideana on valottaa sitä, mitä maksuhäiriömerkintä tarkoittaa, miten nopeasti se tulee, kauan se säilyy rekisterissä, sekä sitä miten maksuhäiriömerkintä vaikuttaa elämään. Esittelemme myös yleisimmät maksuhäiriökoodit.

Koemme tämän artikkelin kirjoittamisen tärkeäksi, sillä valitettavan monelta suomalaiselta löytyy nykyisin maksuhäiriömerkintä ja jos artikkelimme auttaa ketään välttämään sen, olemme onnistuneet tavoitteessamme.

Mitä maksuhäiriömerkintä tarkoittaa ja miten nopeasti se tulee?

Kyseessä on siis luottotietoihin tuleva merkintä siitä, että henkilö ei ole pystynyt suoriutumaan maksuistaan sovitusti. Ihan tuosta ja vain ja yllättäen maksuhäiriömerkintä ei kuitenkaan luottotietoihisi pääse pujahtamaan, sillä sen voi saada aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua eräpäivästä. Usein siinä saattaa kestää pitempäänkin, jopa puoli vuotta.

Stressaamisen siitä, että luottotietoihin tulisi maksuhäiriömerkintä jos lasku maksetaan muutama päivä eräpäivän jälkeen tai vasta huomautuslaskulla, voi suosiolla unohtaa. Maksuhäiriömerkintä ei koskaan tule niin helposti. Itse asiassa perinnän prosessi on huomattavasti monimutkaisempi ja pidempi mitä moni tietääkään ja etenee seuraavalla tavalla:

  1. Alkuperäisen laskun eräpäivä
  2. Maksumuistutus (2vkoa)
  3. 1.Maksuvaatimus, jossa korko mukana (4 vkoa)
  4. 2.Maksuvaatimus, jossa korko mukana (6 vkoa)
  5. Haaste (8 vkoa)
  6. Tuomio ja maksuhäiriömerkintä
  7. Ulosotto ja maksuhäiriömerkintä

Kuten siis huomata saattaa, maksuhäiriömerkintä ei synny yhtäkkiä ja ilman että olisit tietoinen siitä. Saat monia kirjeitä velkojalta, jossa sinua pyydetään hoitamaan lasku. Jos sinulla on taloudellisesti tiukkaa, etkä pysty maksamaan laskua eräpäivään mennessä, kannattaa olla mahdollisimman pian yhteydessä velkojaan ja pyrkiä tekemään maksusuunnitelma.

Ota yhteyttä velkojaan nopeasti jos et pysty maksamaan laskua tai velkaa

Asioita ei siis kannata jättää roikkumaan, vaan ottaa härkää sarvista kiinni ja hoitaa ne kuntoon parhaansa mukaan. Usein maksujärjestelyn velkojan kanssa saattaa hyvinkin estää maksuhäiriömerkinnän syntymistä.

Ota siis yhteys mitä pikemmiten velkojaan ja pyri sopimaan asiasta heidän kanssaan.

Miten maksuhäiriömerkintä vaikuttaa elämään ja kauan se säilyy rekisterissä?

Kuten hyvin tiedettyä on, maksuhäiriömerkintä saattaa vaikeuttaa elämää huomattavasti. Esimerkiksi lainan hakemisesta tulee hankalampaa, jos ei mahdotonta ja asunnon vuokraaminen, ainakin yksityisiltä markkinoilta vaikeutuu huomattavasti.

Tämän lisäksi maksuhäiriömerkintä vaikuttaa myös puhelinliittymän avaamiseen, vakuutusten ottamiseen, osamaksu ostoihin ja joskus jopa työpaikan saantiin.

Tästä syystä kannattaa siis pitää huolta siitä että luottotiedot pysyvät puhtaina, eikä maksuhäiriömerkintöjä pääse syntymään.

Maksuhäiriömerkintä ei myöskään poistu ihan äkkiä, eli se voi säilyä tiedoissa 2 – 4 vuotta, riippuen maksuhäiriömerkinnän laadusta. Kaiken lisäksi, jos saat uuden maksuhäiriömerkinnän sinä aikana kun odottelet entisen poistumista, niin uusi merkintä aloittaa laskennan taas alusta.

Voit kuitenkin myös itse vaikuttaa vähän merkinnän kestoon, eli jos maksat velan kokonaisuudessaan pois, niin voit lyhentää merkintäaikaa kahteen vuoteen.

Yleisimmät maksuhäiriökoodit :

KHI = Velallisen konkurssihakemus
KHV = Velkojan konkurssihakemus
KKV = Konkurssiin asettaminen
HAK = Velkajärjestelyhakemus
HAP = Velkajärjestelyn aloittamispäätös
HVP = Velkajärjestelyn maksuohjelman vahvistaminen
HRP = Velkajärjestelyohjelma rauennut
HMP = Velkajärjestelyohjelman muuttaminen
LTK = Liiketoimintakielto
LTV = Väliaikainen liiketoimintakielto
YVK = Yksipuolinen tuomio velkomusasiassa
SVK = Velkomusasiassa annettu tuomio
UMP = Pitkäkestoinen ulosotto
UMV = Ulosotossa todettu este
UMS = Suppeassa ulosotossa todettu este
LKP = Luottokorttiin yms. Liittyvä maksuhäiriö
OSP = Osamaksusopimukseen yms. liittyvä maksuhäiriö
TK = Vapaaehtoinen velkajärjestely

Kuten huomata saattaa, maksuhäiriökoodeja löytyy joka lähtöön ja yläpuolelta löytyvässä listassa ei edes ole lueteltuina kuin murto-osa niistä.

Maksuhäiriömerkintä tuli – Mitä nyt?

Jos kuitenkin käy niin, että syystä tai toisesta sinulle tulee luottotietoihin maksuhäiriömerkintä, niin haluamme myös antaa siihen vinkkejä.

Jos vain pystyt, pyri maksamaan velka pois kokonaisuudessaan mahdollisimman nopeasti. Velan maksaminen nimittäin näkyy luottotietorekisterissä ja saattaa auttaa esimerkiksi kun haluat vuokrata asunnon, ottaa uutta lainaa ilman luottotietoja tai ottaa itsellesi vakuutuksen. Niin halutessasi voit myös toimittaa rekisteriin selvityksen siitä miksi maksuhäiriömerkintä on syntynyt. Tämä siis siinä tapauksessa, jos merkintä on syntynyt sinusta riippumattomista syistä, kuten esimerkiksi velan takauksesta.

Voit myös suurempien rahasummien kyseessä ollessa hakeutua velkajärjestelyyn. Tämän asian suhteen kannattaa olla yhteydessä kuntasi Velkaneuvontaan, jossa osataan auttaa sinua eteenpäin asian suhteen. Voit myös kysyä lisätietoja veloista ja maksuhäiriömerkinnöistä ulosottomieheltä, asiaan erikoistuneelta juristilta tai Takuusäätiöstä.

Elämä maksuhäiriön kanssa on hieman haastavampaa, mutta siitäkin selviää. Ei siis kannata vaipua masennuksen syövereihin, vaan etsiä mahdollisimman paljon tietoa aiheesta ja aloittaa asioiden järjestely päättäväisesti.