Luottotiedot

Sana luottotiedot on varmasti useimmille tuttu. Et ole voinut välttyä törmäämästä siihen, vuokratessasi asuntoa, ostaessasi tuotteita osamaksulla tai asioidessasi netin lainasivustoilla.

Luottotiedot löytyvät jokaiselta meistä, mutta se missä kunnossa ne ovat, vaihtelee tapauskohtaisesti paljonkin. Valitettavan monelta löytyy nykyisin merkintä luottotiedoista.

Omista luottotiedoista on kuitenkin todella helppo pitää huolta ja tässä artikkelissa aiommekin keskittyä käsittelemään juuri sitä miten voit pitää luottotietosi kunnossa, kuka niitä tarkistaa ja mihin kaikkeen ne vaikuttavat.

Kerromme myös miten voit tarkistaa omat luottotietosi ja miksi se kannattaa tehdä säännöllisin välein?

Miten pidän luottotietoni kunnossa?

Luottotietojen kunnossa pitäminen on itse asiassa todella helppoa ja yksinkertaista. Maksat vain aina laskusi eräpäivään mennessä ja pidät terveen järjen mukana ostoksia tai hankintoja tehdessä.

Kannattaa myös aina harkita tarkoin esimerkiksi takaajan osaa jonkun toisen lainassa, sillä takaaja on vastuussa lainasta täysin samalla tavalla kuin sen hakijakin, tilanteessa jossa laina jää lyhentämättä.

Pidät siis toisin sanoen maalaisjärjen mukana, pyrit maksamaan laskut aina eräpäivään mennessä ja olet yhteydessä velkojiin, jos tilanteesi muuttuu, etkä pysty maksamaan lainaa sovitun aikataulun mukaisesti takaisin.

Helpommin sanottu kuin tehty, mitä jos laskun eräpäivänä rahaa ei vain kerta kaikkiaan tililtä löydy?

Tällaisessa tilanteessa on paras ottaa mahdollisimman nopeasti yhteyttä velkojaan ja pyrkiä sopimaan asiasta. Monet yritykset ovat kaikeksi onneksi todella joustavia asioiden sopimisen suhteen, sillä se on pitemmän päälle kummankin osapuolen etu, että asiat saadaan hoidettua ilman ongelmia ja joustavasti.

Niin halutessasi voit myös lainata rahaa avoimen laskun maksuun. Tämän asian kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä laskun maksaminen toisella velalla ei koskaan ole se ihanteellisin tilanne.

Kaikeksi onneksi nykyisiltä lainamarkkinoilta on löydettävissä esimerkiksi elämää helpottavia joustoluottoja, jotka auttavat juuri kyseisen kaltaisessa tilanteessa. Kaiken muun hyvän lisäksi niistä ei kerry korkoja tai kuluja, muuta kuin avoimen saldon määrästä. Voit siis hyvin pitää niitä niin sanottuna arjen hätävarana.

Jotta edellä mainitun kaltaiset yllättävät laskut eivät pääsisi yllättämään, kannattaa omaa taloutta myös suunnitella ja jopa budjetoida. Hankinnat kannattaa siis miettiä tarkoin ja sopeuttaa ne omaan tulotasoon, toisin sanoen yli varojensa ei kannata koskaan elää!

Luottotietoihin tulee siis merkintä, jos saatavaan tai palveluun liittyvä maksu on maksamatta tietyn ajan. Maksuhäiriömerkintä luottotietoihin voi tulla joko käräjäoikeuden päätöksestä tai ulosottolaitokselta.

Kuka voi tarkistaa luottotietosi?

Koska luottotiedot eivät ole julkista tietoa, ihan kuka tahansa ei niitä pääse tarkistamaan. Yleisiä tilanteita joissa ne tarkistetaan, ovat kuitenkin seuraavat:

  • Kun olet hakemassa lainaa
  • Olet vuokraamassa asuntoa
  • Haluat ostaa jotakin osamaksulla
  • Olet avaamassa itsellesi puhelinliittymää
  • Joitakin työpaikkoja hakiessa
  • Olet ottamassa vakuutusta

Kuten yllä olevasta listasta huomata saattaa, niin luottotiedot tarkistetaan yllättävänkin monessa paikassa. Ne myös vaikuttavat yllättävänkin moniin asioihin ja valitettavasti jos luottotiedot eivät ole kunnossa, saatat saada kielteisen lainapäätöksen, voi olla et saa vuokrattua haluamaasi asuntoa tai unelmiesi työpaikka jää saamatta.

Kun yritys tarkistaa luottotietosi, sille toimitetaan sinusta niin sanottu luottotietoraportti. Siitä selviää mahdollisten maksuhäiriömerkintöjen kyseessä ollessa se, mistä velasta tai laskusta merkintä on syntynyt, mikä yritys on ilmoittanut tiedot ja sen miten pitkään merkinnät ovat voimassa.

Yleensä yritykset tarkistavat luottotiedot joko Asiakastieto Oy:n tai Bisnode Oy:n luottotietorekisteristä.

Voinko tarkistaa itse omat luottotietoni?

Kyllä. Voit myös itse tarkistaa omat luottotietosi ja se onkin hyvä tehdä säännöllisin väliajoin. Voit tehdä omien luottotietojen tarkistuksen maksutta kerran 12 kuukaudessa. Jos haluat tarkistaa niitä edellä mainittua useammin, se maksaa sinulle pienen summan.

  • Asiakastieto Oy – 19,95 €
  • Bisnode Oy – 9,90 €

Asiakastieto Oy:n kautta luottotiedot tarkistetaan kätevästi verkkopalvelun kautta, jonne tunnistaudut oman pankkisi verkkopankkitunnuksilla. Maksat raportin joko verkkopankissa tai luottokortilla ja näin tehtyäsi, raportti on valmiina avattavaksi.

Bisnode Oy:n kautta tarkistat omat luottotietosi MyBisnode-palvelun kautta. Tunnistaudut vain palveluun TUPAS-tunnistautumisella. Maksat raportin verkossa ja se on valmiina tarkastelua varten 24h maksamisen jälkeen.

Sekä Asiakastieto Oy kuin myös Bisnode Oy mahdollistavat kummatkin raportin lataamisen, jonka ansiosta voit myös tallentaa sen omalle koneellesi.

Omat luottotiedot kannattaa siis tarkistaa, varsinkin kun se on todella helppoa ja nopeaa. Kun olet itse selvillä omien luottotietojesi tilanteesta, sinun on esimerkiksi huomattavasti helpompi valmistautua luotonhakemiseen tai esimerkiksi lainaneuvotteluun. Kun tarkistat omat luottotietosi, selvität myös samalla sen, kuka tietojasi on kysynyt ja milloin.

Mitä jos luottotietoihin on tullut merkintä?

Jos luottotietoihin on jo päässyt tulemaan merkintä, voi moni asia vaikeutua. Voit kuitenkin helpottaa tilannetta maksamalla lainan mahdollisimman nopeasti pois.

Vaikka maksuhäiriömerkintä ei maksun myötä poistukaan, (poikkeuksena ulosoton toteamat suppeat ja pitkäkestoiset estemerkinnät, jotka poistuvat kun ulosottoviranomainen ilmoittaa kirjallisesti saatavan suorittamisesta tai vaihtoehtoisesti sen vanhentumisesta).

Tulevaisuudessa kannattaa myös pyrkiä luonnollisesti siihen, ettei uusia merkintöjä pääse syntymään. Luottotietomerkintä säilyy rekisterissä 2 – 4 vuotta.

Kannattaa myös tutustua artikkeliimme lainaa ilman luottotietoja, jossa listaamme erilaisia vaihtoehtoja joita sinulla on kun tarvitset lainaa, mutta sinulla on maksuhäiriömerkintä.