Lainaa ilman luottotietoja

Jos ollaan ihan rehellisiä, niin tosiasia on että lainarahan saaminen saattaa olla todella haasteellista ilman luottotietoja. Se ei kuitenkaan ole täysin mahdotonta. Tässä artikkelissa me aiomme nyt listata niitä vaihtoehtoja, jotka kannattaa tsekata kun ollaan hakemassa lainaa ilman luottotietoja. Vaihtoehtoja nimittäin kaikeksi onneksi löytyy kuitenkin muutamia ja me olemme keränneet ne tähän artikkeliin. Voit siis helposti tarkistaa mitä vaihtoehtoja sinulle on tarjolla lainarahaa etsiessä, jos luottotietoihin on päässyt tulemaan merkintä.

Vaihtoehtoja lainan hakemiseen ilman luottotietoja

Alapuolelta löydät tarkempaa tietoa siitä, mitä vaihtoehtoja sinulla on jos tarvitset itsellesi lainaa netistä, mutta luottotiedot ovat menneet. Ei siis kannata vaipua epätoivoon, vaan kääntää jokainen kivi ja tarkistaa saatavilla olevat mahdollisuudet. Sillä vaikka vaihtoehtoja on luottotiedottomalle huomattavasti vähemmän tarjolla, niin muutamia kuitenkin löytyy. Lue siis tarkoin eri vaihtoehdot ja kokeile jokainen vaihtoehto läpi.

Lainapaikka joka sallii lainan hakemisen myös ilman luottotietoja

Lainamarkkinoilta löytyy muutamia lainapaikkoja, jotka myöntävät lainaa myös luottotiedottomalle. Niiden määrä on kuitenkin laskettavissa yhden käden sormilla ja luonnollisesti niiden hinnoittelu perustuu myös siihen, että lainanhakijalla ei ole juurikaan varaa valita. Toki niiden suhteellisen korkea kulurakenne johtuu myös siitä, että luottotiedoton lainanhakija luokitellaan myös aina niin sanotuksi korkean riskin asiakkaaksi. Jos kuitenkin tarvitset lainaa, mutta sinulla on maksuhäiriömerkintä, voivat nämä luotonantajat olla myös tarkemman tutustumisen arvoisia.

Pankkilaina

Yksi vaihtoehto on myös perinteinen pankkilaina. Vaikka myöskään pankit eivät mielellään, tai juuri koskaan myönnä lainaa henkilölle jolla on maksuhäiriömerkintä, niin joissakin tapauksissa se voi kuitenkin olla mahdollista. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi sellaiset, joissa lainanhakija on ollut kyseisen pankin asiakas jo useiden vuosien ajan, maksuhäiriömerkintä on vanha ja sen aiheuttanut velka on maksettu pois kokonaisuudessaan tai maksuhäiriömerkintä ei ole johtunut millään tavoin lainanhakijasta itsestään. Myös maksuhäiriön omaava voi siis käydä neuvottelemassa itselleen lainaa ns. perinteisistä kivijalkapankeista, mutta sen saaminen ei kuitenkaan ole millään tavoin varmaa. Tämä on kuitenkin myös yksi niistä vaihtoehdoista joka kannattaa muistaa tarkistaa.

Laina vakuutta vastaan

Joskus voi myös olla mahdollista lainata rahaa vakuutta vastaan. Suomestakin löytyy muutamia sellaisia toimijoita, joiden kautta on mahdollisuus hakea pienehköä lainaa, laittamalla vakuudeksi esimerkiksi henkilöauto tai joku muu tarpeeksi arvokas vakuus. Myös tämänkaltaisissa lainoissa korkotaso on kuitenkin yleensä korkea, eli jos joku muu vaihtoehto löytyy, niin suosittelemme käyttämään sitä.

Lainaaminen tuttavilta tai perheenjäseniltä

Henkilö jolla löytyy luottotiedoista maksuhäiriömerkintä, voi myös luonnollisesti lainata rahaa joltakin perheenjäseneltä tai tuttavalta, jos sopiva henkilö löytyy. Tämäkin vaihtoehto on kuitenkin sellainen jota kannattaa harkita tarkoin ja todella varmistaa, että lainan pystyy myös sitten maksamaan takaisin. Kyseessä on kuitenkin yleensä perheenjäsen tai ystävä jolta raha lainataan. Kannattaa siis varmistaa että lainatun summan pystyy maksamaan takaisin sovitusti, sillä muuten luottotietojen lisäksi voi myös menettää ystävien tai perheenjäsenten luottamuksen.

Sosiaalinen luotto

Sosiaalinen luotto on myös yksi vaihtoehto ja se on haettavissa joiltakin tietyiltä kunnilta Suomessa. Sosiaalinen luotto on siis laina, joka on tarkoitettu erityisesti sellaisille henkilöille, joiden taloudellinen tilanne on huono. Vaikka sosiaaliseen luottoon ei vaaditakaan puhtaita luottotietoja, niin sitä hakeakseen täytyy takaisinmaksukyvyn kuitenkin olla kunnossa. Voit yleensä tarkistaa helposti oman kuntasi verkkosivuilta, myöntääkö se sosiaalista luottoa.

Opintolaina

Kannattaa huomioida että myös opintolainaa on nykyisin mahdollista hakea vaikka luottotiedoista löytyisikin merkintä. Vuonna 2017 voimaan astunut lakimuutos nimittäin mahdollistaa valtiontakauksen sellaisille opiskelijoille, joilla on maksuhäiriömerkintä. Tämä onkin helpottanut todella paljon monien opiskelijoiden elämää, eli kyseessä oli todella odotettu muutos. Tässäkin asiassa on kuitenkin olemassa mutta…sillä kyseinen lakimuutos ei kuitenkaan voi pakottaa pankkia tekemään myönteistä luottopäätöstä, eli niillä on silti oikeus itse valita kenelle opintolainaa myöntävät. Valitettavan monet pankit eivät siis edelleenkään myönnä opintolainaa, vaikka saavatkin sille valtion takauksen.

Milloin maksuhäiriömerkintä poistuu?

Maksuhäiriömerkinnät poistuvat 2-5 vuodessa, siitä kun merkintä on saatu. Maksumerkinnän kestoon vaikuttaa siis ensisijaisesti se mistä se on syntynyt. Esimerkiksi ulosottomiehen toteama varattomuus säilyy 3 vuotta, velkomustuomio 3 vuotta, kulutusluottoon liittyvä maksuhäiriö 2 vuotta ja yksityishenkilön konkurssi 5 vuotta.

Kannattaa myös huomioida että vaikka velka maksettaisiin pois kokonaisuudessaan tänään, ei siitä aiheutunut maksuhäiriömerkintä kuitenkaan poistu heti. Merkinnän vakavuuteen voi kuitenkin kaikeksi onneksi osittain vaikuttaa myös itse, eli jos pystyt maksamaan koko velan pois kerralla, kannattaa myös ilmoittaa siitä luottotietojen pitäjälle. Velan maksusta nimittäin lisätään merkintä rekisteriisi ja se voi olla avuksi joissakin tapauksissa, eli esimerkiksi jos toivot saavasi itsellesi lainarahoitusta maksuhäiriömerkinnästä huolimatta.

Miten pidän huolta luottotiedoistani?

Omista luottotiedoista kannattaa siis pitää hyvää huolta ja se on vielä kaiken lisäksi todella helppoa. Huolehdi siis siitä, että maksat aina laskut ja velat eräpäivään mennessä ja jos et pysty näin toimimaan, niin olet välittömästi yhteydessä velkojaan. Monien velkojien kanssa pystyy nimittäin tekemään esimerkiksi maksujärjestelyjä.

Luonnollisesti kannattaa myös käyttää maalaisjärkeä, eli tällä tarkoitamme sitä että niin shoppaillessa, lainaa otettaessa, kuin vaikka asuntoa vuokratessakin kannattaa olla tietoinen siitä mihin oikeasti itsellä on varaa. Ei siis kannata elää yli varojensa. Joillekin on myös ollut suureksi avuksi oman talouden huolellisempi tarkkailu, eli esimerkiksi kuukausibudjetin pitäminen. Tämän avulla selviää helposti mihin raha menee ja mihin oikeasti on varaa.

Luottotiedot ovatkin siitä hauska juttu, että kun ne ovat kunnossa niitä ei edes tule ajatelleeksi, mutta siinä vaiheessa kun ne menettää, niin huomaa että miten moneen asiaan ne vaikuttavat. Nykyisin tosiaan jopa asunnon vuokraaminen tai työpaikan saaminen voi olla huomattavasti hankalampaa jos luottotiedot ovat menneet.

Laina ilman luottotietoja – onko mahdollista?

Kuten tässä artikkelissamme olemme asiaa jo käsitelleetkin, niin lainan saaminen ilman luottotietoja voi olla hyvinkin hankalaa. Se ei ole täysin mahdotonta, mutta tosiasia kuitenkin on että merkintä luottotiedoissa sulkee monia ovia. Kuitenkin jos nyt niin on päässyt käymään, että luottotietoihin on päässyt tulemaan maksuhäiriömerkintä syystä tai toisesta, niin edellä mainitut vaihtoehdot lainan saamiseksi kannattaa ihan ensimmäiseksi tarkistaa.

Jos mikään niistä ei toimi, eli lainaa ei vain kerta kaikkiaan saa mistään, niin silloin ei auta muu kuin ottaa toiset keinot käyttöön. Jos lainaa ei siis kerta kaikkiaan tipu miltään taholta tai koet lainaehdot sinulle sopimattomiksi, niin silloin voit esimerkiksi budjetoida omaa talouttasi tarkemmin, pyrkiä säästämään niin paljon kuin se sinulle on mahdollista, ehkäpä hankkia lisätyötä tai lainata rahaa ystäviltä ja perheenjäseniltä.